Chili sin carne

Alle sneeuw is weggesmolten en de regen komt met bakken uit de lucht. Dat vraagt om comfort food en dit keer wordt dat chili. Maak een flinke pan vol van deze makkelijke chili sin carne en je kan er drie dagen van eten. Daarnaast is er bijna niemand – die ik ken in ieder geval – die chili niet lust, dus het is ook een uitstekend gerecht om te maken als je met meer mensen eet. Minimale afwas, ook. Er zijn natuurlijk duizend variaties mogelijk, je kan qua groenten best veel kanten op, en dat maakt deze chili sin carne ook een van mijn favoriete de-koelkast-moet-leeg-gerechten. Ik hoop niet dat ik hiermee de Mexicaanse keuken tot op het bot beledig.

In dit recept zitten geen bonen, maar die kan je er uiteraard gewoon bijgooien. Het lekkerst vind ik kidney-bonen, maar kies voor bruine bonen als je wat klassieker wilt gaan.

De hoeveelheid chilipoeder die je gebruikt is echt helemaal afhankelijk van je eigen voorkeur (en tolerantie). Ik vind het wel lekker als mijn chili goed pittig is, maar houd er wel rekening mee dat ik niet op de foto hoef met de rooie wangen die daarna zonder enige twijfel volgen.

Een paar tips en valkuilen voordat we beginnen. Neem voor dit gerecht lekker de tijd, het moet namelijk best een tijd inkoken. Zelf vind ik chili de dag erna stiekem misschien wel nóg lekkerder, omdat het dan nog een nacht heeft in kunnen dikken. Gooi ook niet teveel vocht bij je chili aan het begin: als de groentes zacht koken, laten ze nog veel vocht los en het is zonde als je chili daardoor te waterig wordt.

Genoeg gekletst: aan de bak!

Chili sin carne

Porties 2

Ingrediënten
  

 • 1 bouillonblokje
 • 2 tenen knoflook
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 witte ui
 • 1 bakje vegetarisch gehakt
 • 1 rode peper, met pitjes
 • 150 gram champignons
 • 2 wortels
 • 1 gele of rode paprika
 • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
 • 1 blik maïs
 • boter om in te bakken
 • 1 eetlepel chilipoeder
 • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
 • 1 eetlepel komijnpoeder
 • optioneel: avocado en crème fraîche

Instructies
 

 • Warm boter in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Snipper de ui, knoflook en rode peper en doe deze in de pan als de boter is gesmolten, laat de ui glazig worden. Voeg peper en zout toe.
 • Snij de champignons in reepjes, de wortel in schijfjes en de paprika in stukjes.
 • Als de ui glazig is, doe je het gehakt erbij. Laat dit even aanbakken. Doe dan de tomatenpuree erbij en roer goed door. Zet het vuur wat lager en voeg de groenten toe, laat dit allemaal een paar minuten aanbakken terwijl je regelmatig roert.
 • Doe het chilipoeder, gerookte paprikapoeder, komijnpoeder en verkruimeld bouillonblokje bij de groenten en roer goed door.
 • Voeg de tomatenblokjes toe en roer nogmaals goed door. Zorg dat alle groenten nét onder staan. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je heel iets water toevoegen. Voeg peper toe naar smaak.
 • Zet het vuur wat hoger en laat het mengsel zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert. Houd de deksel op de pan tenzij er teveel vocht vrij is gekomen. Proef of je het goed gekruid vindt, anders kun je nog wat toevoegen.
 • Laat het inkoken tot de groente zacht genoeg is dat je er makkelijk doorheen kan prikken en het mengsel is ingedikt. Voeg als laatst de maïs en eventueel bonen toe.
 • Garneer met avocado en crème fraîche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept