Plaattaart rode biet

Deze plaattaart met rode biet en zoete aardappel was een half ‘wat ligt er nog in de koelkast dat ├ęcht op moet’-recept. En een goeie. Ik liep al een aantal dagen met dit idee in mijn hoofd en vandaag heb ik het eindelijk gemaakt en laat me je zeggen: experiment geslaagd.

De hartige roomkaas onder de zoete aardappel en biet staat in mooi contrast met het zoete van de groenten. Tel daar knapperig bladerdeeg bij op en je hebt een simpel en snel tussendoortje, of hapje bij de soep.

Ik heb voor dit recept plantaardige roomkaas van Oatly gebruikt, waardoor deze taartjes volledig plantaardig zijn! Daarnaast kan je met de aardappel en biet wat design betreft alle kanten op: de kleuren zijn prachtig bij elkaar en wie wil er nou niet spelen met z’n eten?

Dus de volgende keer dat je nog een verdwaalde zoete aardappel en een impuls-aankoop-bietje hebt liggen, weet je nu hoe je ze kan gebruiken!

Plaattaart met rode biet

Porties 4 porties

Ingredi├źnten
  

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1 zoete aardappel
  • 1 gekookte rode biet
  • 2 ruime eetlepels roomkaas
  • 1 klein teen knoflook
  • 1 theelepel citroensap
  • verse basilicumblaadjes
  • peper en zout
  • olijfolie en gedroogde tijm

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de bladerdeeg uit de vriezer en leg deze op een rooster bekleed met bakpapier.
  • Hak de basilicum en knoflook fijn. Meng de roomkaas met de citroensap en roer tot het een geheel is. Voeg de basilicum, knoflook, peper en zout toe. Voeg eventueel nog wat meer roomkaas toe als het te weinig lijkt en iets meer citroensap als het te dik is om te smeren.
  • Was de zoete aardappel en snijd in hele dunne plakken. Doe hetzelfde met de biet.
  • Smeer het roomkaasmengsel op het bladerdeeg. Houdt ongeveer een centimeter langs de randen vrij.
  • Leg de zoete aardappel en rode piet overlappend op het bladerdeeg. Bestrijk daarna met een klein beetje olijfolie en bestrooi met wat tijm.
  • Doe de bladerdeeg voor ongeveer twintig minuten in de oven, tot de bladerdeeg goudbruin is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept