Zweedse boterkoekjes

Klik hier om direct naar het recept te gaan

De basis voor dit recept komt van de zijkant van een pak aardappelzetmeel van een Amerikaans merk waarvan het recept in 2012 op de weblog van Anna’s Goodies is geplaatst. Ik heb me suf gegoogled, maar ‘Swedish butter cookies’ gaf enkel en alleen dit resultaat. Of ze dus echt Zweeds zijn, Jøøst mag het weten. Lekker zijn ze in ieder geval wel.

De luchtigheid van deze koekjes komt van het aardappelzetmeel – geen zorgen, je proeft er niets van. Zetmeel maakt je beslag een stuk luchtiger dan wanneer je het met bloem maakt. Voor dit recept heb ik gelijke hoeveelheden bloem en aardappelzetmeel gebruikt, met succes.

Ik heb het recept gemaakt met zowel fijne als reguliere kristalsuiker en ik kan fijne van harte aanraden. Aan de smaak doet het niets af, maar grove kristalsuiker blijf je toch zien in het deeg, en zorgt voor stukjes waar de fijne suiker helemaal wordt opgenomen en voor een veel gladder deeg en krokanter koekje zorgt. Maar, zoals gezegd: geen nood als je alleen normale kristalsuiker in huis hebt – de smaak wordt er niet anders van!

Zet dit deeg een half uurtje in de vriezer nadat je het hebt gemaakt. Hierdoor is het minder plakkerig wanneer je het in balletjes rolt voor het bakken. Ik kan je ook aanraden een lepel onder warm stromend water te houden om de koekjes een beetje plat te drukken, zodat het deeg ook niet aan je lepel plakt wanneer je de koekjes in vorm wilt maken.

Omdat deze koekjes maar kort in de oven hoeven, is het belangrijk om er bij te blijven. Iedere oven is anders en misschien werkt jouw oven net iets harder dan die van mij, wat kan resulteren in ongare of verbrande koekjes. Een ander belangrijk punt: bak de koekjes op een plaat en niet op een rooster. Omdat het deeg erg uitloopt tijdens het bakken, wordt de onderkant bobbelig als je ze op een rooster bakt. Op een plaat blijft de onderkant mooi glad.

Om samen te vatten: je bent een kwartiertje bezig met het maken van het deeg voor deze Zweedse boterkoekjes en een uurtje kwijt aan rusttijd. Daarna is het een kwestie van bolletjes maken, bakken en opeten. Easy peasy.

Zweedse boterkoekjes

Voorbereidingstijd 1 uur 15 min
Bereidingstijd 30 min
Porties 30 koekjes

Ingrediënten
  

 • 175 gram boter op kamertemperatuur
 • 175 gram fijne basterdsuiker
 • 5 ml vanille-extract
 • 1 ei
 • 100 gram aardappelzetmeel
 • 100 gram bloem
 • snuf zout

Instructies
 

 • Mix de boter en suiker met elkaar tot er een dikke crème ontstaat. Meng daarna het ei en de vanille erdoor.
 • Zeef het aardappelzetmeel en de bloem samen in een aparte kom, voeg het zout hier aan toe.
 • Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en roer met een pollepel tot een deeg. Zet het deeg voor een uurtje in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 190 graden celsius. Schep met een lepel kleine balletjes uit het deeg en rol deze tot een bolletje. Ongeveer een diameter van twee centimeter. Leg de bolletjes op een bakplaat met genoeg ruimte ertussen. Druk het midden van de bolletjes een beetje plat met een natte lepel.
 • Bak de koekjes in 10-15 minuten gaar. Ze zijn klaar als de randjes bruin zijn. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze van de plaat haalt. Als ze nog warm zijn, zijn ze te broos en kunnen ze breken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept