Pasta met gebakken paddenstoelen en burrata

Ooit lang geleden, toen ik stopte met vlees eten, stond er met een beetje geluk één vegetarisch gerecht op de menukaart van een restaurant. Met een beetje pech was dat een gevulde portobello. Niks mis met deze kanjer van een schimmel, maar het was alsof geen enkel restaurants een gerecht kon bedenken zonder vlees en zonder portobello’s. Langzaam kwamen daar gelukkig de vegetarische risotto’s, lasagnes en groentestoven bij, maar toch. Het was een tijdje afzien. Vanwege een portobello-overschot heb ik een hele lange tijd geprobeerd ze te ontwijken. Hoe anders is dat nu!

Niet alleen de portobello’s eet ik weer met smaak weg, álle andere paddestoelen zijn welkom op mijn bordje. Het liefst goed knapperig bruin gebakken in een lekkere klont boter, maar ze mogen ook gestoofd of geroosterd uit de oven komen. Eerlijk waar, de oesterzwam stond dit jaar zelfs op mijn lijstje favoriete snacks uit de oven.

Toen ik een paar maanden terug voor mijn verjaardag een pastamachine kreeg kon een recept voor pasta met paddenstoelen natuurlijk niet uitblijven. In dit geval maakte ik de pasta dus vers, naar een recept van Anja’s Foodblog. De vegan versie bevalt uitstekend, en kan ik van harte aanraden! Uiteraard is dit gerecht ook hartstikke lekker met gedroogde- of verse pasta van de supermarkt.

Dit recept voor pasta met gebakken paddenstoelen en burrata zorgt gegarandeerd voor een tweede keer opscheppen, dus je kan voor de zekerheid maar beter wat meer maken. En zeg nou zelf: meer burrata meer beter, toch?

Omdat dit gerecht geen dikke saus heeft, is het het allerlekkerst als je goede ingrediënten koopt. Ik kocht Rivolo-cherrytomaatjes, goede burrata en verse paddestoelen. Mocht je het in de tuin hebben staan, dan zijn verse kruiden ook het lekkerst. Deze bak je mee in de olie, waardoor ze al hun smaak afgeven.

Wat paddenstoelen betreft maakt het niet zoveel uit welke je gebruikt. Ik koos voor een melange met champignons, oesterzwammen, cantharel en portobello (en één verdwaalde cantharel).

Om je paddenstoelen zo knapperig mogelijk te krijgen zijn hier twee tips:

 • Bak paddenstoelen in boter of een mengsel van olijfolie en boter
 • Neem een ruime pan zodat je paddenstoelen alle ruimte hebben en niet worden verdrukt

Eetsmakelijk!

Pasta met paddenstoelen

Bereidingstijd 45 min
Gang Diner
Keuken Italiaans
Porties 3

Ingrediënten
  

 • 75 gram tagliatelle of spaghetti per persoon
 • 300 gram paddenstoelen gemengd
 • 300 gram cherrytomaatjes
 • 1 teen knoflook
 • 5 takjes verse tijm
 • 5 takjes rozemarijn
 • 2 dunne schijfjes citroen
 • 1 bol burrata
 • 1 eetlepel olijfolie om in te bakken
 • boter om in te bakken
 • peper en zout naar smaak
 • parmezaanse kaas ter garnering

Instructies
 

 • Maak de paddenstoelen goed schoon met een keukenpapiertje. Snij in dunne repen, van ongeveer een halve centimeter dik. Hoe dunner je ze snijdt, hoe knapperiger ze worden.
 • Smelt de eetlepel olijfolie en een klontje boter in een pan. Snipper de knoflook, was de kruiden, was de citroen en snij er twee schijfjes vanaf. Doe dit in de pan. Als de boter en olie goed warm zijn doe je de paddenstoelen erbij. Bak deze op middelhoog vuur.
 • Zet ondertussen water op met een goede lepel zout. Kook de pasta zoals de instructies op het pak vermelden. Bewaar een kopje pastawater als je gaat afgieten.
 • Als de pasta klaar is en je paddenstoelen bijna klaar, voeg je de pasta toe aan de paddenstoelen en roer je dit goed door. Doe er eventueel extra olie, boter of wat pastawater bij. Voeg de cherrytomaatjes toe en laat het geheel nog even bakken.
 • Schep de pasta op de borden en verdeel de burrata in gelijke delen over ieder bord. Garneer met geschaafde parmezaan, peper en zout.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept