Vegan karamelsaus

Deze vegan karamelsaus was een experiment dat gelukkig erg goed uitpakte. Om mijn cinnamon rolls te vergezellen van een sausje ging ik op zoek naar wat opties, waaruit uiteindelijk deze saus tevoorschijn kwam. Omdat ik nog een half pakje kokosmelk had staan wilde ik deze graag gebruiken. De donkere basterdsuiker stond op het aanrecht en er was nog precies een klontje boter dat op moest.

Daarnaast is dit een ontzettend makkelijk recept. Je mengt alle ingrediƫnten, brengt het langzaam aan de kook en laat het daarna minstens een halfuur rustig koken zodat het indikt.

In tegenstelling tot karamel die je maakt met echte boter, hoef je bij deze karamelsaus niet constant op te letten of het te hard gaat. Deze saus is ook een stuk minder plakkerig, minder vet en helemaal plantaardig – driedubbele win als je het mij vraagt!

Ik heb ‘m dus gemaakt voor over cinnamon rolls, maar hij past ook uitstekend bij ijs en fruit. Zet ‘m in de koelkast als je het niet gebruikt, en verwarm het voor gebruik een paar seconden (tien tot twintig is meer dan genoeg) zodat de saus weer vloeibaar wordt. Schenken en smullen maar!

Karamelsaus

Vegan karamelsaus van kokosmelk
Gang Nagerecht, Saus

Equipment

  • Sauspan

Ingrediƫnten
  

  • 200 ml kokosmelk
  • 50 gr margarine
  • 50 gr donkere basterdsuiker
  • snuf zeezout

Instructies
 

  • Doe de kokosmelk en basterdsuiker samen in een pannetje en warm dit langzaam op tot het kookt, zet daarna het vuur zacht. Het mengsel moet wel blijven koken, maar niet te hard.
  • Doe de boter in het mengsel en roer deze voorzichtig door. Doe het zeezout erbij en roer ook dit door het mengsel.
  • Laat het mengsel minstens een halfuur op laag vuur koken. Schud het pannetje af en toe voorzichtig in een ronde beweging, zodat de bubbels onder het oppervlak kunnen ontsnappen. Pas op: het kan wat spetteren.
  • De saus is na ongeveer een halfuur dik genoeg, maar je kan deze altijd nog wat langer laten doorkoken zodat het meer indikt. Houd er rekening mee dat de saus dikker wordt wanneer deze afkoelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept