Bladerdeegpakketjes met prei en champignon

Klik hier om direct naar het recept te gaan

Als ik bij mijn ouders op bezoek ga en ik mag kiezen wat we eten, dan zal ik negen van de tien keer zeggen ‘jaloezie.’ De jaloezie is een recept van mijn moeder met bladerdeeg gevuld met een mengsel van room, champignon, prei en stukjes kip en kaas. Je vouwt de bladerdeeg in repen zo over elkaar dat er spleten ontstaan, net zoals de gordijnvariant die je voor het raam hangt. Voor mij maakt ze dit gerecht al jaren vegetarisch, maar ik heb ‘m nu zo ver omgetoverd dat ‘ie volledig veganistisch te maken is.

Hoewel dit gerecht niet moeilijk is om te maken, zou ik er wel een uurtje de tijd voor uittrekken. Het maken van het gerecht duurt ongeveer een half uur, daarna moeten ze nog een halfuurtje in de oven voordat je kan eten. Niet echt geschikt voor een haastige avond dus, maar zeker goed te doen op een doordeweekse dag.

Ik heb er voor gekozen om er pakketjes van te maken, in plaats van één groot gerecht dat je kan delen. Deels omdat ik het in m’n eentje at, maar ook deels omdat ik vermoed dat zo’n vorm maken lastiger is dan het lijkt. Op deze manier kan je precies genoeg pakketjes maken voor met hoe veel mensen je bent. Daarnaast kan je ze prima een paar dagen bewaren in een afgesloten doos in de koelkast, dus je lunch voor de dag erna is ook gelijk geregeld.

Dit gerecht valt zeker in de categorie comfortfood: het is warm, romig en er zijn lekker veel koolhydraten mee gemoeid. Het prei-champignonmengsel maakt dit ook een ultiem wintergerecht, perfect voor een koude dag. Daarnaast zijn ze ook hartstikke geschikt als hapjes die je mee kan nemen: je maakt dan de bladerdeegpakketjes gewoon iets kleiner!

Deze pakketjes zijn het heerlijkst als ze even vijf minuutjes laat afkoelen nadat ze uit de oven zijn gekomen, dan kan het mengsel weer iets opstijven en daarnaast verklein je het risico dat je je mond verbrandt.

Je kan dit gerecht dus gemakkelijk aanpassen om veganistisch te maken. Laat in dat geval ten eerste de kaas weg. Daarnaast kies je standaard bladerdeeg, niet de roombotervariant. Er zijn een aantal veganistische kookroomvarianten verkrijgbaar. Ik koos in dit geval voor die van Alpro Soja en dat werkte super goed.

Eetsmakelijk!

Pasteitjes met prei en champignon

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Gang Diner
Porties 6 pakketjes

Ingrediënten
  

 • 6 plakjes bladerdeeg
 • 1 grote prei
 • 250 gram champignons
 • 125 ml soja-kookroom
 • 125 ml groentebouillon
 • 25 gram margarine
 • 2 eetlepels bloem
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 teen knoflook
 • 1 eetlepel tijm gedroogd of vers
 • 10 gram port salut of taleggio

Instructies
 

 • Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer. Was de prei en snijd het lichte gedeelte in ringen. Snij de champignons in plakjes.
 • Snij de knoflook fijn. Smelt de boter en olijfolie in een pan en voeg de knoflook toe. Voeg na twee minuten de prei toe en laat deze slinken.
 • Zet water op voor de bouillon. Doe de champignons en dille bij de prei, laat dit vijf minuten aanbakken op middelhoog vuur, roer af en toe.
 • Verwarm de oven voor op 220 graden.
 • Roer de bloem door de groenten, voeg daarna alle room en de helft van de bouillon toe. Roer dit goed door en laat pruttelen. Het gaat nu indikken. De overgebleven bouillon kun je eventueel bijschenken als het mengsel te dik is en niet meer pruttelt.
 • Snij de kaas in blokjes van ongeveer een centimeter. Als de saus mooi gebonden is, kan je deze uitzetten.
 • Schep ongeveer twee eetlepels van het mengsel in het midden van een plakje bladerdeeg, leg er daarna twee of drie blokjes kaas op en vouw de hoeken met de punten naar het midden. Vouw de randjes aan elkaar zodat er geen openingen ontstaan waar het mengsel uit kan leggen. Als de bladerdeeg moeilijk dicht vouwt, doe je iets minder mengsel in de volgende.
 • Bak de pakketjes in ongeveer 25 minuten af, tot ze mooi goudbruin zijn.
Trefwoord Bladerdeegpakketjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept