Risotto met pompoen en geitenkaas

Ah, herfst. Regenbuien, vallende blaadjes, een bleek zonnetje en overal waar je maar kijkt pompoenen. Van hippe instagramfoto’s tot decoratie bij de voordeur van je moeder: de pompoen geeft werkelijk alles een herfstig randje. Zo ook deze risotto. Ik had de pompoen in eerste instantie gekocht voor soep, maar ik had vandaag zin in iets stevigers. Gelukkig had ik alles in huis voor dit gerecht.

Risotto is zo’n typisch gerecht wat te classificeren is als comfort food, maar waar je toch altijd wel wat meer je best voor wilt doen. En trots op bent als het op tafel staat. Het is een geschikt gerecht voor wanneer je eet met een groep, want het wordt in één pan gemaakt en als je meer wilt vermeerder je simpelweg de ingrediënten en klaar is Kees. Daarnaast ken ik niemand die risotto niet lust, dus dat is ook altijd een plus.

Het was een beetje een probeersel, maar als je de basis voor risotto onder de knie hebt is het een kwestie van passende ingrediënten bij elkaar zoeken en je hebt een compleet nieuw gerecht. Bij ons in de tuin staat een salieplant (struik?) die ik nog even wil leegplukken voordat de kou toeslaat, dus je kan rekenen op een boel gerechten ‘met salie’ de komende tijd.

Eetsmakelijk!

Risotto met pompoen en geitenkaas

Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 150 gram risottorijst
 • 1/2 pompoen
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 50 gram margarine
 • 1 witte ui
 • 2 tenen knoflook
 • 10 blaadjes verse salie
 • 1 liter gekookt water
 • 1 bouillonblokje
 • 1 schijfje verse geitenkaas
 • 1 theelepel chilipoeder
 • peper en zout naar smaak
 • gehakte pecannoten ter garnering

Instructies
 

 • Verwarm de oven op 200 graden celsius. Was de pompoen grondig en in schijven van ongeveer een à anderhalve centimeter dik. Smeer in met de olijfolie aan twee kanten en besprenkel met de chilipoeder. Leg ze met flink wat ruimte ertussen op een met bakpapier ovenrooster en rooster ze ongeveer 20 minuten in de oven. De pompoen is goed als deze zacht is.
 • Snij de knoflook, ui en salie fijn. Smelt de helft van de boter in de pan, als deze is gesmolten doe je de knoflook, ui en salie erbij.
 • Als de ui glazig is, doe je de rijst erbij. Roer deze even door en kruimel het bouillonblokje erboven. Zet het vuur laag tot middelhoog. Giet en kleine scheut water erbij, roer de rijst door. Blijf met pozen het water bij de rijst gieten, telkens een beetje erbij als al het water is opgenomen door de rijst. Zorg ervoor dat de rijst niet aankoekt door telkens te blijven roeren.
 • De rijst is gaar als de kern een kleine bite heeft, maar de buitenkant hard is. Dit is een persoonlijke voorkeur, dus neem af en toe een hapje om te proeven of de textuur is zoals gewenst.
 • Doe de laatste 10 minuten de geitenkaas bij de pompoen op het rooster in de oven. Zet het vuur af als de risotto gaar is en doe de overgebleven boter in de pan. Roer dit even door en laat de risotto een paar minuten staan met de deksel op de pan terwijl je de pecannoten fijnhakt en de pompoen uit de oven haalt.
 • Serveer de risotto met de pompoen, geitenkaas, pecannoten en peper en zout naar smaak.
Trefwoord Pompoen, Risotto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept