Verse vegan pesto

Pesto is een klassiek smeersel dat absoluut niet mag ontbreken in je repertoire. Net zoals bij zo’n beetje iedere student passeerde pasta pesto bij mij wekelijks de revue. De goedkoopste pasta, de basic pesto en een bol mozzarella en tadaa: het eten stond op tafel. In de loop der jaren is het gerecht wat opgeleukt met hier en daar een blaadje sla, spinazie of een geroosterd cherrytomaatje, maar dat is helemaal niet nodig, als de basis goed is. Daarom bij deze: verse vegan pesto, helemaal zelf gemaakt.

Er gaat meer basilicum in een bakje pesto dan je zou denken, in ieder geval meer dan je van een plant uit de supermarkt kan plukken, dus ik zou je vooral willen aanraden om je basilicum te halen bij de groenteboer, of bij de Turkse supermarkt – vaak ligt het daar in bossen verpakt en is het ook nog eens goedkoper.

In dit recept gebruik ik geen parmezaan of pecorino, zodat de pesto vegan blijft. Omdat kaas als een verdikker werkt in pesto, is deze pesto misschien iets dunner dan je gewend bent. Om ‘m dikker te maken kan je wat minder olie gebruiken, of iets meer pijnboompitjes. Na het maken is de pesto ongeveer vijf dagen houdbaar.

Vegan pesto

Voorbereidingstijd 20 min
Gang Salade, Saus
Keuken Italiaans

Ingrediƫnten
  

  • 60 gram verse basilicum
  • 30 gr pijnboompitten
  • 1-2 tenen knoflook
  • 15 ml citroensap
  • 5 gr zout
  • 100 ml olijfolie

Instructies
 

  • Was de basilicum en haal het schilletje van de knoflook.
  • Doe de basilicum samen met de pijnboompitten, knoflook, citroensap en zout in de keukenmachine. Voeg de helft van de olie toe en laat op een lage stand draaien. Voeg naar wens meer olie toe: wil je een dikke pesto, voeg dan minder olie toe dan wanneer je de pesto wilt gebruiken in bijvoorbeeld een pastagerecht.
  • De pesto is klaar als alles een gemengd, vloeibaar geheel is.
Trefwoord Pesto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept