Crumble

Klik hier om direct naar het recept te gaan

Iedereen die een recept heeft voor een crumble, heeft het beste recept voor een crumble – het is namelijk schier onmogelijk om deze allrounder te laten mislukken. Tenzij je uitschiet met het zout. We gaan er niet vanuit dat jou dat gebeurd, dus je kan met een gerust hart beginnen aan dit heerlijke recept voor appelcrumble. Hij is makkelijk, snel klaar en ontzettend geschikt als toetje. Of tussendoortje. Of ontbijt.

Het geheim van crumble is dat je er werkelijk alle kanten mee op kan, en je kan als je het basisrecept onder de knie hebt variëren tot je een ons weegt. Probeer verschillende soorten fruit, kruiden, noten, rozijntjes, witte of bruine suiker – het maakt allemaal niet uit. Je eindigt hoe dan ook met een schoteltje stomend fruit met een krokant laagje, dat vráágt om een schep vanille-ijs. Ja, ook als je het eet als ontbijt.

Ik heb gekozen voor een crumble met havermout, lijnzaad en pecannoten, om het een wat herfstige touch te geven. Je kan de pecannoten vervangen voor hazelnoten als dat meer je stijl is, en de lijnzaad is niet verplicht natuurlijk. Let er wel op dat je, als je met de havermout gaat rommelen, ook de hoeveelheid boter aanpast, anders krijg je een topping die meer lijkt op taartdeeg. Daar is niks mis mee natuurlijk, maar echt krummelig is het niet.

Hoe maak je appelcrumble

Doe je rozijnen in een kommetje water, zodat ze net onderstaan. Daarna schil je eerst schil de appels. Snij ze in kleine blokjes en doe ze in een mengkom. Als je alle appels hebt geschild, doe je de citroensap erbij. Dit zorgt ervoor dat ze niet bruin worden. Hussel goed door zodat alle appels bedekt zijn en voeg daarna de kaneel en kardemom toe. Hussel opnieuw zodat alle appels een laagje hebben. Als laatst voeg je de uitgelekte rozijnen toe.

Verzamel daarna je ingrediënten voor de crumble. Weeg alles af en voeg bij elkaar. Als laatst voeg je de boter toe. Meng de ingrediënten tot er een kruimelig deeg ontstaat, met verschillende groottes aan kruimels. Verwarm je oven voor en zet het deeg afgedekt in de schaal in de koelkast, voor ongeveer twintig minuten.

Haal een ovenschaal tevoorschijn en leg de appeltjes hierin, gelijk verdeeld over de schaal. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel dit gelijkmatig over de schaal. Zet de schaal in de voorverwarmde oven, en bak af in 30-35 minuten. Het is klaar als het deeg een goudbruine kleur heeft gekregen.

Appelcrumble

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Gang Gebak, Nagerecht

Ingrediënten
  

 • 1 kilo harde, zoetzure appels Geschild en in blokjes
 • 30 gram rozijnen Geweld in water
 • 15 ml citroensap
 • 15 gram kaneel
 • 10 gram kardemom
 • 200 gram bloem
 • 50 gram havermout
 • 100 gram kristalsuiker
 • 150 gram margarine koud, in blokjes
 • 50 gram pecannoten gehakt
 • 5 gram lijnzaad gebroken
 • 5 gram zout

Instructies
 

 • Schil de appels en snijd in blokjes van ongeveer een centimeter, ze hoeven niet allemaal even groot te zijn. Doe deze in een grote mengkom.
 • Doe de citroensap door de appelblokjes en schud even om. Het citroensap zorgt ervoor dat de appel niet bruin wordt. Voeg de kaneel en kardemom om en schud tot alle blokjes bedekt zijn. Meng daarna de rozijnen door het appelmengsel en zet het even opzij.
 • Weeg de bloem, havermout, suiker, lijnzaad, zout en de fijngehakte pecannoten af en roer dit even door elkaar. Voeg de boter in kleine blokjes toe en kneed tot er een kruimelig deeg ontstaat. Zet het deeg 20 minuten in de koelkast en verwarm de oven vast voor op 180 graden. Doe de afwas.
 • Haal het deeg uit de koelkast als de twintig minuten voorbij zijn. Doe de appeltjes in een ovenschaal en verdeel het deeg er gelijkmatig overheen.
 • Zet de crumble in het midden van de voorverwarmde oven en bak deze in 30-35 minuten af. Het is klaar als de appeltjes zacht zijn en de bovenkant mooi goudbruin gebakken is.
Trefwoord Appelcrumble, crumble

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept