Appelgalette

Klik hier om direct naar het recept te gaan

Dit was er eentje die ik al een poosje wilde proberen. Hoewel niets op kan tegen een ouderwetse appeltaart zoals mama ‘m maakt, vind ik een galette toch ook wel wat hebben. Dat rommelige, dat je precies ziet wat er in zit, daar hou ik wel van. Ik had er dus alleen nog nooit eentje gemaakt. Onlangs dacht ik: ik probeer het met appeltaart deeg, kijk wel wat eruit komt. Een mislukking wil ik het niet noemen want de smaak was goed, ik had ‘m alleen te dun uitgerold waardoor het een beetje een slappe bende was onder de appeltjes. Maakt mij niet uit- 2 minuutjes in de magnetron, dot yoghurt erop en ik noem het ontbijt.

Maar terug naar de hoofdrolspeler van dit verhaal: de galette. Deze taartvorm komt oorspronkelijk uit Frankrijk en kan je zowel zoet als hartig maken, dus reken maar van yes dat ik hier lekker mee ga experimenteren. Vandaag heb ik het bij de basics gehouden en kwam er een heerlijke appelgalette uit de oven tevoorschijn. Hij is een stuk minder zoet dan een appeltaart, omdat er geen suiker in het deeg zit. Hierdoor komt de zoetheid van de appeltjes veel beter tot z’n recht.

Naast dat deze galette heerlijk fotogeniek is en een zekere je ne sais quoi uitstraalt, is ‘ie ook nog eens simpel. Binnen een uur heb je een showstopper op tafel staan, die haast niet kan mislukken.

Hoe maak je galette

Wat belangrijk is voor het deeg, is dat je ingrediƫnten, op de bloem en het snufje zout na, koud zijn. Zet je water even in de vriezer voordat je begint en haal de boter ook pas uit de koelkast als je alles klaar hebt staan en het meteen kan gebruiken. Zeef de bloem boven een mengkom, weeg de boter af en snij dit met twee messen door de bloem. Wrijf daarna de klontjes boter tussen je vingers tot er een kruimelig deeg ontstaat. Haal je water uit de vriezer en giet dit bij het deeg, kneed het nu snel tot een bol. Het is erg plakkerig en de bol hoeft niet perfect rond te zijn. Wikkel het in vershoudfolie en leg een halfuurtje in de koelkast om te laten rusten.

Snij je appeltjes net langs het klokhuis door de helft en daarna in dunne plakjes. De stukjes die overblijven van het klokhuis snijd je ook klein. Hou de partjes bij elkaar.

Meng de suiker, kaneel en kardemom door elkaar en hussel de kleine partjes die over zijn gebleven van het klokhuis door elkaar, deze leg je straks op de bodem. Als de tijd verstreken is, haal je het deeg uit de koelkast en rol je dit uit, ongeveer een halve centimeter dikte.

Leg de gesuikerde appelpartjes in het midden, op een manier dat je nog ongeveer drie centimeter ruimte hebt tot de rand, die je om gaat vouwen. Leg de halve appeltjes op de gesuikerde appeltjes, je kan ze een beetje uitspreiden, en kris-kras door elkaar leggen. Strooi de overgebleven helft van het suikermengsel over de appeltjes heen.

Vouw daarna de randen om, voorzichtig zodat het deeg niet breekt. Ik heb zelf een vegan eggwash gemaakt van amandelmelk wat olijfolie en die op de randen gesmeerd, maar dit is geen must. Je kan er wel wat suiker overheen strooien ter decoratie.

Bak de galette in ongeveer 30 minuten goudbruin en eet ‘m op als deze nog warm is, dan is ‘ie het lekkerst. Met goeie slagroom ook, trouwens.

Appelgalette

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur
Gang Gebak
Keuken Frans

Ingrediƫnten
  

 • 200 gram bloem
 • 150 gram koude margarine
 • 70 ml ijskoud water
 • snuf zout
 • 4-5 kleine appeltjes gewassen, met schil
 • 15 gram bruine basterdsuiker
 • 5 gram kaneel
 • 5 gram kardemom
 • scheutje amandelmelk
 • scheutje olijfolie
 • kristalsuiker ter decoratie

Instructies
 

 • Meet het water af en zet dit in de vriezer. Zeef de bloem boven een mengkom. Doe de koude boter hier in blokjes bij.
 • Snij de boter met twee messen door het deeg tot de stukjes klein zijn. Wrijf vervolgens de boter klein tussen je vingers, tot er een kruimeldeeg ontstaat.
 • Giet het ijskoude water erbij en kneed hier vlug een bol deeg van.
 • Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg in de koelkast. Laat een half uur rusten.
 • Snij de appeltjes langs het klokhuis door de helft, en snij ze in dunne partjes. Doe dit ook met de overgebleven stukjes, houd deze apart.
 • Meng de suiker met de kaneel en kardemom, meng door elkaar. Doe de helft hiervan bij de kleine appelpartjes, zorg dat alle appeltjes een laagje van het suikermengsel hebben.
 • Als het halve uur is verstreken haal je het deeg uit de koelkast en rol je met de deegroller een ronde vorm, deze hoeft absoluut niet perfect rond te zijn. Het deeg moet ongeveer een halve centimeter dik zijn op alle plekken.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.
 • Leg de gesuikerde appelpartjes in het midden, houd ongeveer drie centimeter van de randen over. Leg het deeg op een rooster bekleed met bakpapier.
 • Leg de halve appeltjes op de gesuikerde appeltjes. Strooi de rest van het suikermengsel over de appeltjes heen.
 • Vouw de randen voorzichtig om, over de appels heen. Zorg dat het deeg niet breekt.
 • Als je een vegan eggwash op het deeg wil doen, meng je nu je olijfolie met amandelmelk en doe je dit met een kwastje voorzichtig op het deeg. Strooi wat kristalsuiker over de randen.
 • Bak de taart in het midden van de oven af in ongeveer 30 minuten.
Trefwoord Appelgalette, Galette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept