Pastinaaksoep

Klik hier om naar het recept te gaan

Pastinaaksoep met mosterd

Het blijft herfstweer en dus blijf ik soep maken. Dit keer: pastinaaksoep met scherpe mosterd. Toen ik van de week bij de groenteboer was had ik zin om iets te maken van een groente waar ik eigenlijk nooit mee kook. Toen ik deze koddige knollen zag liggen, heb ik ze maar meegenomen. Het resultaat is een dikke, romige pastinaaksoep die verder weinig nodig heeft om opgeleukt te worden.

Toegegeven, pastinaak heeft een originele smaak waar je van moet houden. Het is zoetig en vrij overheersend, vandaar dat je er niet teveel toeters en bellen aan toe hoeft te voegen: deze groente spreekt helemaal voor zichzelf. Ik heb ervoor gekozen om er wat scherpe mosterd doorheen te roeren, zodat de anijsachtige smaak van de pastinaak nog beter naar voren komt.

Daarnaast voeg ik limabonen – of boterbonen – toe aan de soep, zodat deze romiger wordt en beter vult. De mosterd zorgt voor een scherp randje.

Hoe maak je de pastinaaksoep
Begin met het snijden van je ui en knoflook, fruit deze in je soeppan. Schil en snij ondertussen je pastinaken. Je kan hiervoor het beste een dunschiller of kaasschaaf voor gebruiken. Snij de pastinaak in plakken van ongeveer gelijke dikte. Als de uit glazig is, doe je ze in de pan en laat je ze even aanbakken. Zet water op voor de bouillon en verkruimel de bouillonblokjes boven de pastinaak. Giet de bouillon erbij, de pastinaak mag goed onderwater staan.

Laat de pastinaak koken tot deze zacht is, dit duurt ongeveer 15 – 20 minuten. Doe daarna de bonen erbij en pureer tot een glad mengsel. Voeg de mosterd, peper en zout naar smaak toe et voil├á.

Ik heb er een scheutje sojaroom en een goeie snuf peper in gedaan, en dipte er verse focaccia in. Eet smakelijk!

Pastinaaksoep

Vegan pastinaaksoep met mosterd
Bereidingstijd 45 min
Gang Soep
Porties 4 personen

Ingredi├źnten
  

  • 1 kg pastinaak ongeveer 4 stuks
  • 2 kleine witte uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik limabonen een blik is 400 gram
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • olijfolie
  • peper en zout naar smaak
  • sojaroom optioneel

Instructies
 

  • Snij en snipper de ui en knoflook, fruit deze in een scheut olijfolie in je soeppan.
  • Schil en snij de pastinaak in plakken van ongeveer gelijke dikte.
  • Doe de pastinaak in de pan als de ui glazig is, laat deze even aanbakken.
  • Zet water op voor de bouillon, giet deze in de pan. De pastinaak mag helemaal onder staan.
  • Laat de pastinaak gaarkoken, dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
  • Doe de limabonen bij de pastinaak, pureer tot een gladde soep.
  • Voeg de mosterd doe, pureer de soep nogmaals. Voeg ook peper en zout naar smaak toe.
  • Garneer met sojaroom en zwarte peper, serveer eventueel met vers brood om te dippen.
Trefwoord Pastinaaksoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept