Wortelsoep met gember

Klik hier om naar het recept gaan

Het zal jullie niet ontgaan zijn, maar het is tegenwoordig ontzettend druk in de supermarkten. Nu kan ik meestal mijn tripjes wel zo plannen dat ik overdag boodschappen kan doen, maar van de week had ik een lange dag – en een lege koelkast. Dus toog ik naar de supermarkt bij mij in de buurt, rond een uurtje of vijf. Complete bemondkapte chaos natuurlijk, en pas toen ik thuis weer bij zinnen kwam zag ik dat ik in alle paniek een kilo wortels in m’n mandje had gegooid.

’s Zomers snack ik wortels makkelijk weg, maar zodra de temperatuur zakt, verdwijnt ook mijn voorkeur voor koude knapperige tussendoortjes en eet ik het liefst alleen nog maar warme dingen. Wat moet je dan met een zak wortels? Gelukkig waaide er een gure wind en sloegen er hier en daar druppels tegen het raam: soepweer.

Deze wortelsoep is zoetig, maar krijgt een goeie frisse kick van de gember. Met halloumi als zoute tegenhanger komen alle smaken goed tot z’n recht. Rooster er wat brood bij en je hebt een perfecte maaltijd voor een

Voor deze wortelsoep heb je niet veel nodig, behalve dus een goeie kilo wortels, een flink stuk gember en wat kruiden. Ik heb ‘m gedecoreerd met stukjes gebakken halloumi en pittenmix.

Het fijne aan soep is dat je alles in een pan kan mikken, goed lang laten doorkoken, laurier eruit vissen (HEEL BELANGRIJK!!) en hop: de staafmixer doet de rest. Dat is in dit geval niet anders.

Snipper je ui en knoflook en rasp de gember. Fruit dit met een scheut olijfolie in een soeppan en begin ondertussen met het wassen en raspen van je wortels, snij ze daarna in schijfjes van ongeveer een halve cm dikte. Ze hoeven niet allemaal precies even dik te zijn, maar er moet ook niet teveel grootteverschil in zitten. Als de ui glazig is, doe je de wortel in de pan en laat je deze even aanbakken.

Zet ondertussen de waterkoker aan. Afhankelijk van hoeveel soep en hoe dik je de soep wil hebben, heb je ongeveer een liter tot anderhalve liter water nodig. Als de bouillon klaar is, schenk je deze bij de wortels en doe je de blaadjes laurier erbij.

Laat dit ongeveer 15-20 minuten koken, tot je makkelijk met een vork door de wortel kan prikken. Snij nu je blokjes halloumi klein en laat deze aanbakken in een pan zonder olie. Let erop dat dit op het laatst erg hard kan gaan! Zet het vuur dus niet te hoog.

Als de halloumi op het vuur staat, kan het grote pureren beginnen. Kort gezegd: pureer tot je denkt dat het goed is, en ga dan nog drie minuten door. Je kan nu de amandelmelk toevoegen en meer water als je de soep dunner wilt hebben. Schud af en toe je halloumi om en hou in de gaten of deze al bruin kleurt. Als je soep glad is en je halloumi bruin, dan is het tijd om te tafelen! Garneer nog lekker met pittenmix en een goede snuf zwarte peper.

Eetsmakelijk!

Wortelsoep met gember

Bereidingstijd 30 min
Gang Soep
Porties 4

Equipment

 • Soeppan
 • Rasp

Ingrediƫnten
  

 • 1 kilo wortels
 • 3 tenen knoflook
 • 2 kleine witte uien
 • 3 blaadjes laurier
 • 5 cm gember
 • 20 gram halloumi in blokjes, ter garnering
 • 100-150 ml amandelmelk
 • 0-250 ml warm water om de soep te verdunnen indien gewenst
 • zaden en pittenmix ter garnering
 • peper en zout naar smaak
 • olijfolie

Instructies
 

 • Snipper de ui en de knoflook, rasp de gember en fruit deze in een scheut olijfolie in een soeppan.
 • Was en schil je wortels en snij deze in plakjes van ongeveer gelijke dikte. Bak deze even aan in de soeppan als de ui glazig is.
 • Kook water voor de bouillon en giet de bouillon bij de wortels in de pan als deze klaar is. Voeg er de laurier aan toe.
 • Laat ongeveer een kwartier tot twintig minuten gaarkoken. Als je makkelijk met een vork door de wortel kan prikken zijn ze klaar.
 • Snij de halloumi in kleine blokjes en bak deze in een pan zonder olijfolie. Let erop dat dit best hard kan gaan, hou de pan dus goed in de gaten. De kaas is klaar als er een bruin korstje op de kaas is gekomen.
 • Haal de laurierblaadjes uit de pan. Doe de amandelmelk bij de wortels en begin met pureren tot de soep glad is. Je kan naar voorkeur water toevoegen om de soep dunner te maken. Voeg ook lekker veel peper toe en zout naar smaak.
 • Garneer de soep met de blokjes halloumi en zaden en pittenmix.
Trefwoord Soep, wortelsoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept