Simpele focaccia

Klik hier om naar het recept gaan

Oké. Ik heb me gewonnen gegeven. Zes maanden lang heb ik de broodbakhype weten te ontwijken en me ingehouden. Deels omdat er de eerste twee weken van april nergens gist en bloem meer te krijgen was, deels omdat echt ie-de-reen om mee heen opeens aan het bakken was geslagen en ik daar dan toch een beetje recalcitrant van word. Waar ik, blijkt nu, alleen mezelf maar mee heb. Daarom vandaag een recept voor makkelijke, simpele en vooral makkelijke focaccia.

Want deze focaccia is simpel maar glorieus. Het mooie aan focaccia vind ik dat je ‘m net zo kan customizen als je zelf wilt! Ik heb gekozen voor zongedroogde tomaatjes en zwarte olijven, maar je kan ook rozemarijn, salie, groene olijven, kappertjes, ui, kaas, pitten en zaden toevoegen. Echt, de lijst is eindeloos.

Net zoals dat er een eindeloze lijst aan recepten voor dit goddelijke brood zijn. De basis voor focaccia is heel makkelijk: tarwebloem, gist, water en goed wat zout zijn eigenlijk de enige dingen die je echt nodig hebt. En tijd. Misschien daar nog wel het meeste van. Geen snel recept dus, maar wel makkelijk en overheerlijk!

De truc zit erin dat je het brood vaak lekker lang moet laten rijzen. Zo krijgt de gist alle tijd om z’n werk te doen en heb jij straks een heerlijk zacht brood.

Begin met het afwegen van je ingrediënten. Bij koken kan je lekker je gang gaan en van alles wat meer of wat minder toevoegen, maar bij bakken is het belangrijk dat je, als je geen meesterbakker bent althans, je goed aan de ingrediëntenlijst houdt.

Meng het water met de gist en roer dit goed door, zodat de gist mooi oplost in het water. Weeg daarna de bloem af in een grote mengkom, en roer het zout hier doorheen. Giet daarna voorzichtig het gistmengsel door het bloem, terwijl je rustig het deeg mengt met een pollepel. Het zou er daarna ongeveer zo uit moeten zien:

Als het deeg een geheel is, haal je het uit de mengkom. Vet je handen een beetje in met olijfolie, zo voorkom je dat het deeg aan je vingers blijft plakken. En dan is het tijd voor een workout: kneden, kneden, kneden tot het deeg elastisch is. Als je op dat punt bent aangekomen, vet je de mengkom in met olijfolie. Niet te weinig, maar ook niet zo veel dat het langs de randen druipt. Vouw je deeg tot een bol en leg deze in de mengkom. Dek de kom af met een natte theedoek of vershoudfolie en zet op een lekker warm plekje. Ik heb gekozen voor de radiator achter m’n bed. Nu kan het wachten beginnen. Laat het deeg twee tot drie uur rijzen, of tot het volume verdubbeld is.

Als de tijd verstreken is, vet je de vorm in waar je het brood in wilt gaan bakken. Let erop dat deze vorm groot genoeg is, want het brood gaat zometeen nog een poos rijzen en wordt dus nog tweemaal zo groot. Je brood moet dus de ruimte hebben om te groeien.

Dit is ook het moment om je toppings na keuze aan het deeg toe te voegen. Haal het deeg uit de mengkom en leg het in de ingevette bakvorm. Je kan het uitspreiden naar de hoeken, maar het is waarschijnlijk zo plakkerig dat er geen vorm in te krijgen is. Voor het afdekken kan je nu het beste kiezen voor een bakvorm die net zo groot is, of die in ieder geval leunt op de randen van de vorm waar je deeg in zit. Het deeg gaat namelijk nog rijzen en het zou zonde zijn als het aan vershoudfolie of een warme doek vastplakt tijdens het proces. Ik heb gekozen om mijn mengkom omgekeerd op de bakvorm te zetten, en met vershoudfolie de randjes af te dekken zodat er geen lucht bij komt. Zet het deeg nog één tot twee uur op een warme plek.

Dit is na de tweede keer rijzen

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Je deeg is als het goed is flink gerezen. Nu komt het leukste: druk met je vingers gaten in het deeg en giet een lekkere scheut olijfolie in deze gaten. Strooi er daarna wat zeezout overheen en zet het in het midden van de voorverwarmde oven. Het brood moet ongeveer 45-50 minuten bakken, maar het is afhankelijk van je oven hoe hard het gaat. Houd de oven daarom goed in de gaten.

Ik heb het brood bijvoorbeeld 25 minuten laten bakken, toen 20 minuten met aluminiumfolie over de vorm en daarna nog 10 minuten zonder folie. Prik af en toe met een broodpen: als deze er schoon uit komt, dan is je brood klaar!

Simpele focaccia

Voorbereidingstijd 5 uur
Bereidingstijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 1 brood

Equipment

 • Houten lepel
 • Mengkom
 • Bakvorm

Ingrediënten
  

 • 500 gram tarwebloem
 • 370 ml lauwwarm water
 • 14 gram gist
 • 15 gram zout
 • 100 ml olijfolie
 • 50 gram zwarte olijven in plakjes
 • 6 stuks zongedroogde tomaatjes in plakjes
 • zeezout ter garnering
 • verse rozemarijn ter garnering

Instructies
 

 • Weeg je water en gist af en meng deze in een kommetje. Roer tot de gist volledig is opgelost in het water en zet opzij.
 • Weeg je bloem af in een grote mengkom, roer het zout er doorheen.
 • Giet voorzichtig het gistmengsel bij de bloem, terwijl je roert met een pollepel.
 • Als het deeg een geheel is, vet je je handen in met olijfolie en haal je het deeg uit de kom om het te kneden. Kneed tot het deeg elastisch is. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Hoe langer je kneedt, hoe beter de gist wordt opgenomen in het deeg.
 • Vet de mengkom in met olijfolie. Zorg ervoor dat het goed vet is, maar niet zo vet dat het langs de randen druipt. Vouw je deeg tot een bol en leg in de mengkom. Dek af met een natte theedoek of vershoudfolie en zet op een warme plek. Laat het drie uur rijzen, of tot het is verdubbeld in volume.
 • Vet de bakvorm waar je het brood in wilt bakken in met olijfolie, net zoals je bij de mengkom hebt gedaan. Zorg dat je een grote bakvorm hebt, het deeg gaat nog meer volume krijgen.
 • Meng je olijven en zongedroogde tomaat door het deeg. Het deeg is erg plakkerig dus je kan je handen weer invetten met olijfolie om plakken aan je handen te voorkomen. Leg het daarna in je ingevette bakvorm en laat een uur rijzen op een warme plek.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius als de tijd bijna verstreken is.
 • Vet je handen weer in en druk nadat het deeg gerezen is met je vingers gaten in het deeg en giet hier royaal olijfolie overheen. Garneer met de rozemarijn en het zeezout.
 • Bak het brood in 30-60 minuten af. Het is afhankelijk van de grootte van je bakvorm en de dikte van je brood hoe lang dit duurt. Een plat brood is eerder klaar dan een dik brood, houd je oven dus goed in de gaten. Het brood is goed als de bovenkant mooi bruin is en een prikpen (of een mes) er schoon uit komt.
Trefwoord Brood, Focaccia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept